Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sezon kurkowy w pełni. Sos w połączeniu z delikatnymi polędwiczkami. Polecamy.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g polędwiczek wieprzowych
    1 łyżka mąki
    3 łyżki masła ghee
    1 cebula
    250 g kurek
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    1 łyżka posiekanego lubczyku
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 ząbek czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki wieprzowe z sosem kurkowym 1. Polędwiczki umyłem, usunąłem błony i tłuszcz. Mięso natarłem solą i pieprzem, oprószyłem mąką. Na patelni rozgrzałem połowę masła i na dość dużym ogniu obsmażyłem ze wszystkich stron polędwiczki, tak aby się lekko zrumieniły. Owinąłem folią aluminiową, aby zmiękły. W rondlu rozpuściłem resztę masła, zeszkliłem na nim drobno posiekaną cebulę, dodałem kurki.

    Kurki: po przebraniu, starannie je oczyściłem, umyłem, większe pokroiłem na połówki lub ćwiartki.

    Po dodaniu kurek, dusiłem na dość dużym ogniu około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec smażenia doprawiłem do smaku solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i świeżo pokrojonym lubczykiem i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.46 (162 ocen)

Zdobywca nagrody

Polędwiczki w sosie kurkowym

To może cię zainteresować