Gotowana babka

0 (0 ocen)

Babka jest przykładem na to, ze można ją ugotować nawet bez specjalnej formy.

Składniki:

  • 25 dag masła
    15 dag cukru
    16 dag mąki ziemniaczanej
    13 dag mąki pszennej
    5 jajek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki likieru kokosowego
    2 łyżki soku pomarańczowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Gotowana babka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowana babka 1. Masło utrzeć z cukrem na gładki krem w trakcie dodawać po jednym jajku do utartego kremu dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i nadal ucierać na koniec dodac sok pomarańczowy i alkohol.
    Metalową foremkę do babki bez kominka wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą
  • gotowana babka 2. następnie przełożyć do niej ciasto, foremkę dokładnie przykryć folią aluminiową. W dużym garnku na dnie ułożyć szmatkę i postawić foremkę, wlać wodę do 3/4 wysokości form, przykryć garnek pokrywką i gotować 80 minut od momentu zagotowania się wody
  • gotowana babka 3. Po upływie odpowiedniego czasu wyłączyć gaz i odkryć pokrywkę garnka, formę zostawić w nim na 10 minut po tym czasie zdjąć z formy folię i zostawić na kolejne 10 minut po tym czasie formę wyjąć z garnka i wystudzić.3/4 szklanki cukru pudru utrzeć z sokiem pomarańczowym na gładki lukier i polać nim wystudzoną babkę, odstawić do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować