Babka gotowana

5 (159 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Takiej babce nie można się oprzeć

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    - kostka margaryny lub masła
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 budyń śmietankowy
    - 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miksując białka dodajemy żółtka i resztę składników. Ciasto powinno być dość gęste. Formę na babkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i zamykamy formę. Następnie umieszczamy ją w dużym garnku. Nalewamy wodę do połowy, tak, aby forma nie pływała. Gdy woda się zagotuję, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy babkę 1 godzinę i 5 minut. Gorącą babkę wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygnięcia. Babkę dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.

Porady

Aby wykonać babkę potrzebna jest specjalna forma do babki gotowanej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować