Cytrynowa babka gotowana

4.98 (189 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Do trzech razy sztuka... Jest to moje trzecie podejście do tej babki i nareszcie wyszła tak jakbym chciała. Babka gotowana poleca się na Wielkanoc :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 250 g margaryny
    1 szkl. cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
    1 szkl. mąki pszennej
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    6 jajek
    1 cytryna
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    tłuszcz + bułka tarta do obsypania formy
    lukier lub polewa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.98 (189 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Cytrynowa babka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Margarynę o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na gładką masę. Stopniowo dodawać żółtka cały czas ucierając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Dodać sok oraz otartą skórkę z cytryny. Na koniec delikatnie wmieszać ubite na sztywno białka. Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy do gotowania babki. Formę szczelnie zamknąć i wstawić do garnka z gorącą wodą. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy. Formę na babkę obciążyć czymś ciężkim i całość przykryć pokrywką. Gotować 1 godzinę i 15 minut na średnim ogniu. Wodę w razie potrzeby dolewać. Po ugotowaniu wyjąć babkę z foremki i pozostawić do wystudzenia. Udekorować lukrem lub polewą

Porady

Ja swoją babkę gotuję w szybkowarze. Cytrynę należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Moja forma do gotowania babki ma 17 cm wysokości i 16 cm średnicy (mierzonej w górnej części).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować