GOŁĄBKI Z BROKUŁAMI

4.5 (192 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo oryginalne w smaku i do tego pyszne. Dodatek brokuła czyni je mniej kalorycznymi, a co za tym idzie - zdrowszymi.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • liście białej kapusty
    500 g brokułów
    350 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki (najlepiej samemu zemleć)
    4 małe jajka
    6 łyżek bułki tartej
    sól, pieprz

    pęczek koperku
    koncentrat pomidorowy - według uznania
    2 cebule
    trochę mąki i masła do zasmażki (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie. Brokuły ugotować w osolonej lekko wodzie do miękkości, rozgnieść widelcem i dodać do mięsa mielonego.
  • 2. Do masy brokułowo-mięsnej dodać jajka, zagęścić bułką tartą i doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 3. Powstały farsz nakładać łyżką na liście kapusty, a następnie ścisło je zwijać i wkładać do garnka, końcem zawinięcia na spód.
  • 4. Przygotowane gołąbki zalać wodą, dodać pokrojoną drobno cebulę i koperek oraz koncentrat. Zagotować,a potem gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki i masła możemy zrobić zasmażkę i następnie zagęścić sos z gołąbków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kapusta Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować