Bardzo oryginalne w smaku i do tego pyszne. Dodatek brokuła czyni je mniej kalorycznymi, a co za tym idzie - zdrowszymi.
2 godz. 30 min
Składniki:
liście białej kapusty
500 g brokułów
350 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki (najlepiej samemu zemleć)
4 małe jajka
6 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
pęczek koperku
koncentrat pomidorowy - według uznania
2 cebule
trochę mąki i masła do zasmażki (opcjonalnie)
Gołąbki z brokułami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście kapusty sparzyć w gorącej wodzie. Brokuły ugotować w osolonej lekko wodzie do miękkości, rozgnieść widelcem i dodać do mięsa mielonego.
2.Do masy brokułowo-mięsnej dodać jajka, zagęścić bułką tartą i doprawić solą i pieprzem do smaku.
3.Powstały farsz nakładać łyżką na liście kapusty, a następnie ścisło je zwijać i wkładać do garnka, końcem zawinięcia na spód.
4.Przygotowane gołąbki zalać wodą, dodać pokrojoną drobno cebulę i koperek oraz koncentrat. Zagotować,a potem gotować pod przykryciem na wolnym ogniu do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Z mąki i masła możemy zrobić zasmażkę i następnie zagęścić sos z gołąbków.
Komentarze