Galaretka wieprzowa - zimne nóżki

4.5 (198 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Galaretka z nóżek wieprzowych i golonki. Idealna na Święta, ale nie tylko;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - nóżki wieprzowe: 4 sztuki
    - golonka wieprzowa: 2 sztuki
    - marchew: 2 sztuki
    - pietruszka korzen: 2 sztuki
    - seler: 0.25 sztuki
    - liść laurowy,: 3 sztuki
    - ziele angielskie (kulki): 3 sztuki
    - sól pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Galaretka wieprzowa - zimne nóżki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nóżki i golonka oczyścić, wsadzić do garnka zalać wodą - tyle aby ledwo przykryło mięso.
  • 2. Gotujemy, gdy zagotuje się woda tą "pierwszą" wylewamy. Opłukać nóżki i golonkę, zalać ponownie wodą - odszumować. Przykryć i gotować 2,5 godziny. W połowie gotowania dodajemy obrane i umyte warzywa, oraz przyprawy.
  • 3. Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem. mięso jest dobre gdy dosłownie odchodzi od kości.
  • 4. Wyciągamy mięso łyżka cedzakową, odczekajmy aby ostygło. Obieramy mięso i rwiemy na małe kawałki (unikam krojenia w tym przypadku mięsa, ma ono zupełnie inną konsystencje). Porwane mięso wkładamy do kokilek i zalewamy wywarem który powstał przy gotowaniu mięsa. Studzimy. zimne nóżki przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować