Galaretka mięsna-jajka

4.51 (200 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kiedy rok temu zrobiłam tą galaretkę na Święta wszyscy goście byli zachwyceni.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - wydmuszki: 10 sztuk
    - szynka gotowana: 15 dekagramów
    - groszek konserwowy: 0.5 puszki
    - marchew: 2 sztuki
    - bulion: 0.5 litra
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - natka pietruszki: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.51 (200 ocen)

Galaretka mięsna-jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka sparzyć. Przygotować wydmuszki: z jaj odcinając szerszą część skorupki. Umyć i odstawić do wyschnięcia. Przed napełnieniem jeszcze raz sparzyć wrzątkiem.
    W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę. Ostudzić.
    Wydmuszki poukładać w pudełku do jajek i napełniać szynką, groszkiem, marchewką i natką do 2/3 wysokości. Zalać zimnym bulionem i odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia. Przed podaniem obrać jak zwykłe jajka ze skorupki i układać na półmisku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek konserwowy Jajka Szynka Żelatyna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować