FRANCUSKIE RURKI Z KREMEM

0 (0 ocen)

Pracochłonne, ale bardzo smaczne. Warto się trochę pomęczyć.

Składniki:

  • Ciasto:
    200ml zimnej wody
    14g (1 łyżka) miałkiej soli (ja daję nieco mniej)
    500g masła w temperaturze pokojowej
    150g mąki krupczatki
    250g zwykłej mąki

    Krem:
    3 szkl. mleka
    250 g masła
    0,5 szkl. cukru
    1 szkl. mąki pszennej
    3 jajka
    1 duże opak. cukru waniliowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki

Francuskie rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pusta rurka przed nadzianiem. 1. Sól rozpuszczamy w wodzie. 75g masła roztapiamy w rondelku. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy wodę z solą i masło, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
    Pozostałe masło kładziemy pomiędzy papier do pieczenia. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości mniej więcej 2 cm i wkładamy na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkujemy na prostokąt dwa i pół raza większy niż przygotowany wcześniej płat masła. Masło kładziemy na ciasto. I przykrywamy z każdej strony ciastem. Całość składamy na trzy i wałkujemy po obróceniu o 90 stopni na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Rozwałkowany prostokąt składamy znowu na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki przykryty folią spożywczą lub aluminiową aby nie wysychało.
    Po dwóch godzinach ponownie wałkujemy obracając ciasto o 90 stopni, zawsze na prostokąt trzy razy dłuższy niż szerszy. Ponownie składamy na trzy i wkładamy na dwie godziny do lodówki. Wałkowanie powtarzamy w sumie 6 razy, zawsze na stolnicy lekko oprószonej mąką. Zawsze też pamiętamy aby ciasto włożyć do lodówki owinięte folią aluminiową lub spożywczą. Po tym czasie ciasto jest gotowe.
    Wałkujemy na cieniutki placek. Kroimy cienkie paski i zakręcamy na rurki. Wierzch posmarować białkiem i posypać cukrem. Piec 30-45 min w 200oC.


    2 szklanki mleka i cukier zagotować. 1 szklankę mleka połączyć z jajami oraz mąką pszenną. Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszystą masę. Dodać wystudzony budyń. Nadziewać rurki.

Porady

Rurki można nadziać dowolnym kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować