Babka drożdżowa z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Święta zbliżają się wielkimi krokami. A ja ciągle szukam, wymyślam i wypiekam, co raz to nowe babki po to, aby na święta wybrać tą idealną. Dziś upiekłam drożdżową. To mój debiut. Jako, że w domu nie miałam rodzynek dodałam czekoladę. I powiem, że babka wyszła rewelacyjna ;)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej

    1 jajo

    3 żółtaka

    70g masła

    1/2 szklanki cukru z tego 1 łyżeczka do rozczynu

    30g drożdży

    1/2 szklanki mleka

    kilka kropel aromatu cytrynowego

    50g czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Drożdżówka

Babka drożdżowa z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Drożdże pokruszyć, dodać ciepłą wodę i cukier. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 10 minut.

    Żółtka i jajo ucieramy z cukrem oraz aromatem cytrynowym na puszystą, jasną masę. Ciągle mieszając małym strumieniem wlewamy roztopione, lekko przestudzone masło, drożdże i przesianą mąkę. Na koniec dodajemy drobno pokrojoną czekoladę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę.

    Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy (ja mam sylikonową. Jej nie trzeba smarować tłuszczem). Ponowne przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny.

    Pieczemy w 180st C przez 45 minut. Jeszcze ciepłe ciasto wyjmuję z formy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować