Dorsz w sosie włoskim

4.49 (162 ocen)

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Ryba w aromatycznym sosie

  • 40 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg fileta w dorsza
    3 cebule
    3 duże ząbki czosnku
    oliwa lub olej
    1 szklanka białego, wytrawnego wina
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżka keczupu
    puszka fasoli
    sól, pieprz
    mielona słodka papryka, chili
    przyprawa do ryb
    natka pietruszki
    świeżo posiekana bazylia
Wystaw ocenę:

4.49 (162 ocen)

Dorsz w sosie włoskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przyprawiony filet 1. Filety skropić sokiem z cytryny, posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb i posiekana natką pietruszki. Odstawić do lodówki.
  • Rybka się dusi 2. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy przecier, ketchup, fasolę, przyprawy, posiekane zioła i całość podlewamy winem. Dusimy 5 minut i na wierzchu układamy przygotowane filety, przykrywamy i całość dusimy na niewielkim ogniu, aż ryba będzie miękka.
  • Rybka w sosie 3. Podawać z ryżem.

    Smacznego :)

Porady

Zamiast fasoli można wykorzystać groszek lub kukurydzę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować