Filet w gyrosie na mieszance sałat z ostrym sosem i chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta robię dzień przed wykonaniem sałatki. Fileta myję , osuszam , polewam olejem, posypuję przyprawą gyros , nacieram , układam w blaszce , nakrywam , piekę ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni , studzę, wstawiam do lodówki . Na drugi dzień składniki sosu mieszam , odstawiam. Na dużym talerzu układam mieszankę sałat z rukolą , na przemian pokrojoną w paseczki paprykę, w pół plasterki białą cebulę i obranego ogórka , pokrojone na pół pomidorki i oliwki oraz pokrojonego w plasterki fileta . Całość polewam sosem , posypuję pokruszonymi chipsami , pokrojoną w pół plasterki cebulą czerwoną i natką pietruszki . Sałatkę podaję od razu.
Porady
Sałatkę najlepiej przygotować przed podaniem , będzie prezentować się świeżo.
Komentarze