Filet faszerowany ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta myjemy, osuszamy. Jeśli jest dość gruby, przekrawamy na pół. Następnie delikatnie nacinamy, tak aby powstały kieszonki.
2.Koperek i listki natki pietruszki i bazylii myjemy. Dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Koperek drobno siekamy.
3.Mięso nacieramy pieprzem i przyprawa uniwersalna. W kieszonki wkładamy po 2 listki bazylii i połowę natki pietruszki. Filety rumienimy z obu stron na niewielkiej ilości oliwy, a następnie podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
4.Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy koperek i doprawiamy do smaku cukrem. Mieszamy z jogurtem. Fileta podajemy na sałacie.
Porady
Zamiast listków czerwonej bazylii można użyć zielonej. Sałatę warto doprawić niewielką ilością soli.
Komentarze