Faworki black&white

0 (0 ocen)

  • 30 min

Te typowo karnawałowe wypieki z głębokiego tłuszczu do tej pory zawsze smażyłam normalnie - jasne ciasto, uformowane w tradycyjny faworek. Tym razem postawiłam na coś niebanalnego w połączeniu z ciekawym wyglądem, czyli dwukolorowe ciasto (białe i kakaowe)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szkl. mąki + 1 czubata łyżka
    200 g śmietany 18%
    2 jajka
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
    1 czubata łyżka kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Faworki

Faworki black&white - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25d3055 1. 3 szklanki maki przesiewamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy 200g śmietany, i proszek do pieczenia. Zagniatamy jednolite i lekko klejące ciasto (na tym etapie takie ma być). Dzielimy je na dwie części. Do jednej części dodajemy czubatą łyżkę mąki i ponownie wrabiamy, aby uzyskać ciasto gładkie, elastyczne, ale lekko klejące (aby potem dobrze się ze sobą łączyły oba ciasta). Do drugiej części dodajemy kakao i również zagniatamy na jednolite ciasto (*gdyby okazało się za suche dodajemy odrobinę śmietany, bo też ma być lekko klejące).
  • image-1jpe1ty 2. Ciasto jasne rozwałkowujemy na taki sam kształt, jak ciasto ciemne, a oba na grubość około 2-3 mm (jeśli jest potrzeba podsypania mąką, to trzeba jej używać bardzo ostrożnie, bo ciasta się nie skleją i najlepiej tylko od spodu). Nakładamy jedno na drugim (jeśli było podsypywane mąką od spodu to nakładamy odwrotnie, czyli bardziej elastyczną stroną do siebie), delikatnie dociskamy, by wstępnie skleiły się ze sobą i razem wałkujemy, aby oba placki dobrze się skleiły i miały łączną grubość około 3-4 mm. Tniemy na pasy szerokości około 3-4 cm (jak kto woli), a następnie każdy pas w romby (ja nie robiłam jednakowej wielkości, każdy pas cięłam mniej więcej na pół, znów na pół, itd.). W każdym rombie ostrym nożem robimy na środku nacięcie i przeplatamy przez nie jeden róg, formując faworka (patrz filmik poniżej!).
    Faworki pieczemy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron (jasna strona na słomkowy kolor i też należy pilnować temperatury, by nie przesadzić i nie spalić). Wyjmujemy na ręcznik papierowy, by odsączyć z tłuszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować