Super baba black&white

  • wyświetlono: 2721 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Przepyszna, puszysta i wilgotna dwukolorowa babka. Zawsze się udaje i zawsze znika do ostatniego okruszka. Jest naszym hitem wielkanocnym ale doskonale sprawdza się także jako słodkie do kawy czy na imieniny.

Kloruś
  • 60min

Składniki

6 jajek
1 i ½ szklanki cukru
200g margaryny
pół szklanki oleju
3 szklanki maki
15g proszku do pieczenia
¾ szklanki letniego mleka
cukier waniliowy
czubata łyżka kakao
do dekoracji: cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Super baba black&white

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryna i olejem na puszysta masę. Dodawać powoli mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, a następnie mleko, cukier waniliowy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko delikatnie wymieszać. Większa część masy wlać do natłuszczonej podłużnej formy do babki, natomiast do mniejszej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Ciemna masę wylać na jasną. Piec 45 minut w 180 stopniach C. Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiWielkanocBabka wielkanocnababkababadania wielkanocnebabka marmurkowawypieki wielkanocnebabka biało-czarna

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: asiulcia

Super babeczki

Są super ponieważ zawsze można...

Urodzinowy Black Forrest

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Urodzinowy Black Forrest

Tort szwarcwaldzki ma dla mnie...

Wielkanocna baba

Dodane przez: 2milutka

Wielkanocna baba

Tę babkę robię zawsze gdy mam nadmiar...

Super babka

Dodane przez: Konto nieaktywne

Super babka

Babkę robi się bardzo szybko. Jest...

Baba puchowa.

Dodane przez: grzesiek

Baba puchowa.

Pyszna, drożdżowa, aromatyczna...

Super miodownik

Dodane przez: Konto nieaktywne

Super midownik

Ciasto jest idealne dla tych, którzy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE