Pyszne danie jednogarnkowe z buraczkami. Polecam moją wersję :-)
60 min
Składniki:
500 gr fasolki Jaś
3 duże ugotowane buraki
2 duże marchewki
250 gr kiełbasy żywieckiej
4 parówki wieprzowe
250 ml soku pomidorowego
100 gr przecieru pomidorowego
1 kostka grzybowa
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
Sól, pieprz do smaku
Fasolka po bretońsku z buraczkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę zalać zimną wodę i pozostawić najlepiej na całą noc do napęcznienia. Następnego dnia ugotować fasolkę na miękko z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i kostki grzybowej.
2.Marchewki obrać, umyć i ugotować na miękko w osobnym garnuszku. Odcedzić, wystudzić, pokroić razem z buraczkami w małą kostkę. Całość dodać do fasolki, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę wraz z parówkami. Następnie dodać sok pomidorowy oraz przecier pomidorowy, wymieszać i doprowadzić na średnim ogniu do wrzenia. Przyprawić solą i pieprzem.
Porady
Do dania najlepiej wykorzystać buraczki ugotowane w barszczyku, polecam mój przepis:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szybki-barszczyk-czerwony-2
Danie można mrozić, po odmrożeniu smakuje jak świeże.
Komentarze