Farfoclanka

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Jak mówię w domu, że mam ochotę na jakąś zupinę to mąż dziwnie smutnieje. Podobno dlatego, że słowo "zupina" kojarzy mu się z jakąś bardzo biedną potrawą

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - korpus z kurczaka - niezbyt dokładnie obrany z mięsa: 1 sztuka
    - marchewka: 1 sztuka
    - papryka czerwona: 0.5 sztuki
    - papryka żółtka: 0.5 sztuki
    - ogóki konserwowe (małe): 2 sztuki
    - cebula czerwona: 0.5 sztuki
    - pasta ajwar ostra: 3 łyżeczki
    - drobny makaron typu literki: 5 łyżek
    - papryka słodka mielona: 1 łyżeczka
    - pieprz ziołowy: 0.5 łyżeczki
    - koperek siekany, świeży albo mrożony: 3 łyżki
    - śmietana 18%: 3 łyżki
    - oliwa albo olej: 1 łyżeczka
    - do smaku: sól, pieprz mielony, odrobina cukru: 5 szczypt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Farfoclanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.

    korpus zalałam wodą w ilości m/w 1,5 litra i gotowałam ok. godzinki. Przecedziłam, obrałam resztki mięsa od kości - bardzo dokładnie żeby nie było w nim żadnych małych kosteczek - i z powrotem wrzuciłam je do wywaru. To mięso oczywiście a nie kości - kości do śmieci bo nawet psu nie powinno się dawać tych z kurczaka. Tak słyszałam bo psinki nie posiadam.

    Papryki i cebulę oczyściłam, razem z ogórkami pokroiłam w drobną kostkę. Podsmażyłam na patelni z oliwą - mają zmięknąć i lekko się przysmażyć.

    Marchewkę oskrobałam i starłam na tarce jarzynowej. Dorzuciłam do wywaru razem z makaronem i gotowałam jakieś 5 minut - nie dłużej bo to nie koniec gotowania a makaron drobnica. Następnie dodałam smażone warzywa, pastę ajvar, dosypałam pieprz, paprykę i połowę koperku. Gotowałam razem chwilę żeby smaki się połączyły. Doprawiłam do smaku solą i odrobiną cukru.

    Śmietanę roztrzepałam ze szczyptą soli, zahartowałam niewielką ilością gorącej zupy i przelałam do garnka. Na koniec dodałam resztę koperku.

    Zupa powinna chwilę odpocząć, jakieś 10 minut, a potem można już jeść. Niby nic, ale zapewniam Was, że była pyszna z tymi wszystkimi farfoclami, i bardzo pożywna.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować