Dżem z jabłek i brzoskwiń

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem emerytowanym nauczycielem, mieszkam sam. Jesienią lubię robić przetwory.

Składniki:

  • ● 5 jabłek
    ● 8 dużych brzoskwiń
    ● 2 łyżki soku malinowego
    ● 2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z jabłek i brzoskwiń - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy, usuwamy
    nasiona, miąższ ścieramy
    na tarce o dużych oczkach.
  • 2. Brzoskwinie obieramy,
    usuwamy pestki i ścieramy
    do oddzielnego naczynia.
  • 3. Jabłka dusimy na małym
    ogniu ok. 6 minut (od momentu
    parowania), stale mieszając
    drewnianą łyżką. Masę
    wkładamy do durszlaka i łyżką
    odciskamy nadmiar soku.
  • 4. Brzoskwinie wkładamy do
    rondla, przykrywamy masą
    z jabłek. Smażymy ok. 4 minut,
    wsypujemy 2 łyżki cukru
    i mieszamy. Masę rozkładamy
    na płaskich talerzach
    i studzimy. Miksujemy i mieszamy
    z sokiem malinowym.
  • 5. Dżem nakładamy do słoików,
    zostawiając wolne 3 cm
    od góry. Słoiki mocno zakręcamy
    i gotujemy 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować