Dżem z aronii i jabłek

4.29 (224 ocen)

Bardzo lubię sok z aronii, ale w dżemie dzięki skórce, jest o wiele więcej wartości odżywczych. Polecam do bułeczki na śniadanie, do naleśników i różnych deserów.

Składniki:

  • 500 g aronii
    500 g kwaśnych jabłek
    500 g cukru
    kora cynamonu
    100 ml wody
Wystaw ocenę:

4.29 (224 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Dżem z aronii i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aronia 1. Owoce aronii oberwać z łodyżek, umyć i wsypać do garnka. Wlać 50 ml wody, przykryć garnek i postawić na średnim ogniu. Gotować do czasu, gdy owoce zaczną pękać, ok. 5 minut.
  • Jabłka 2. Jabłka obrać, pokroić, włożyć do drugiego garnka. Podlać resztą wody, przykryć i na średnim ogniu rozgotować.
  • Miksowanie 3. Aronię zmiksować.
  • Gotowanie 4. Jabłka powinny rozgotować się po 5 minutach. Gdyby były słabo rozgotowane to rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
  • Wszystko razem 5. Przełożyć jabłka do aronii i dodać cukier.
  • Dżem z cynamonem 6. Dodać korę cynamonu i gotować na wolnym ogniu 15 - 20 minut. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Można krótko za pasteryzować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na: dżem z pigwy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Dżem z aronii

To może cię zainteresować