Bardzo lubię sok z aronii, ale w dżemie dzięki skórce, jest o wiele więcej wartości odżywczych. Polecam do bułeczki na śniadanie, do naleśników i różnych deserów.
Składniki:
500 g aronii
500 g kwaśnych jabłek
500 g cukru
kora cynamonu
100 ml wody
Dżem z aronii i jabłek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce aronii oberwać z łodyżek, umyć i wsypać do garnka. Wlać 50 ml wody, przykryć garnek i postawić na średnim ogniu. Gotować do czasu, gdy owoce zaczną pękać, ok. 5 minut.
2.Jabłka obrać, pokroić, włożyć do drugiego garnka. Podlać resztą wody, przykryć i na średnim ogniu rozgotować.
3.Aronię zmiksować.
4.Jabłka powinny rozgotować się po 5 minutach. Gdyby były słabo rozgotowane to rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
5.Przełożyć jabłka do aronii i dodać cukier.
6.Dodać korę cynamonu i gotować na wolnym ogniu 15 - 20 minut. Gorący dżem przełożyć do słoiczków, zamknąć i odwrócić do góry dnem do wystygnięcia. Można krótko za pasteryzować.
Komentarze