Drożdżówki z żurawiną, serem i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne domowe drożdżóweczki z żurawiną, serem i jabłkiem. To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe, zawsze się udaje.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    500 g mąki pszennej
    45 g drożdży świeżych
    3 łyżki cukru
    250 ml mleka
    125 ml oleju
    szczypta soli
    2 jajka
    Nadzienie:
    400 g twarogu
    200 g suszonej żurawiny
    2 jabłka
    1 jajko
    4 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru z wanilią
    Dodatkowo:
    1 jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z żurawiną, serem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną wyrabiamy ciasto. Do mąki dodajemy szczyptę soli, 2 jajka, olej i drożdże i zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut do wyrośnięcia. Ser mieszamy z cukrem, jajkiem i cukrem waniliowym. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na około układamy żurawinę i pokrojone jabłka i zawijamy ciasto do środka. W powstały dołek nakładamy ser. Ciasto naokoło sera smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować