Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną

  • wyświetlono: 137 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Na podwieczorek, poczęstunek czy piknik polecam pyszne i mięciutkie drożdżówki. Bogato nadziane serem i żurawiną suszoną. Długo zachowują świeżość. Można je upiec w dowolnej formie, rogalików, bułeczek czy kopertek, u mnie w formie takich rożków, ponieważ chciałam, żeby nadzienie było na wierzchu.

bgg (Kopiowanie)
  • 8 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżka mąki tortowej
pół szklanki mleka

Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
ewentualnie ciepłe mleko
5 dag masła lub margaryny

Na nadzienie:
50 dag sera na sernik ( u mnie z wiadereczka )
1 jajko
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru pudru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

Dodatkowo:
15 dag suszonej żurawiny
mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną

  • 1. Rozczyn: Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarte jajka z cukrem, rozczyn i roztopione masło lub margarynę, zagniatamy ciasto, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • 3. Nadzienie: Do sera dodajemy oba cukry, jajko i budynie w proszku, dokładnie mieszamy.
  • 4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi.
  • 5. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być on dłuższy lub krótszy.
  • 6. Podanie: Upieczone drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serŻurawinadrożdżoweciastkaciastabakaliesuszona żurawinadrożdzówkidrożdżówki z seremz piekarnika

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z jagodami i budyniem

Dodane przez: mysza75

Drożdżówki z jagodami i budyniem

Drożdżówki z poznańskiego szneki...

ciasteczka owsiane z bakaliami

Dodane przez: kasia_m86

Zdrowe ciasteczka owsiane z żurawiną i rodzynkami

Zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem...

Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami

Dodane przez: paulette17

Ekspresowe "drożdżówki" z budyniem i borówkami

Przygotowanie drożdżówek zwykle...

Drożdżówki z chudym serem i śliwką

Dodane przez: a_sad07

Drożdżówki z chudym serem i śliwką

Puszyste, nadziane po brzegi twarogiem...

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ

Mięciutkie i pulchne, nie za słodkie...

image-1hgr761

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasteczka szczęścia z płatkami jaglanymi...

Bardzo smaczne ,zdrowe ciasteczka...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE