Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Na podwieczorek, poczęstunek czy piknik polecam pyszne i mięciutkie drożdżówki. Bogato nadziane serem i żurawiną suszoną. Długo zachowują świeżość. Można je upiec w dowolnej formie, rogalików, bułeczek czy kopertek, u mnie w formie takich rożków, ponieważ chciałam, żeby nadzienie było na wierzchu.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżka mąki tortowej
    pół szklanki mleka

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    pół szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    ewentualnie ciepłe mleko
    5 dag masła lub margaryny

    Na nadzienie:
    50 dag sera na sernik ( u mnie z wiadereczka )
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru pudru
    2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

    Dodatkowo:
    15 dag suszonej żurawiny
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Ciastka

Drożdżówki z serem i suszoną żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe. Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn podwoił swoją objętość.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy utarte jajka z cukrem, rozczyn i roztopione masło lub margarynę, zagniatamy ciasto, gdyby ciasto było zbyt twarde dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut.
  • 3. Nadzienie: Do sera dodajemy oba cukry, jajko i budynie w proszku, dokładnie mieszamy.
  • 4. Formowanie drożdżówek: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, kroimy w kwadraty lub prostokąty, nakładamy po porcji sera, posypujemy suszoną żurawiną i zlepiamy dwa brzegi.
  • 5. Pieczenie: Drożdżówki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika. Może być on dłuższy lub krótszy.
  • 6. Podanie: Upieczone drożdżówki studzimy, najlepiej na metalowej kratce. Podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wyszło mi 3 blaszki drożdżówek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować