Drożdzówki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok.
2.Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
3.Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min).
4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć go na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm. (Ciasto, pozostałe po wykrojeniu kółek, zagnieść ponownie i wyciąć kolejne krążki).
5.Krążki ułożyć w odstępach na dwóch blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić truskawkami pokrojonymi na kawałki i posypujemy kruszonką
6.Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem.
7.Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C.
8.kruszonka:
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyzka orzechów włoskich drobno pokrojonych.
wszystko razem zaknieć i pokrusz.
Komentarze