CHLEBUŚ MLECZNY Z MAKIEM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

CZĘSTO PIEKĘ GO GDYŻ JEST PYSZNY,ŁATWY I NIEDROGI.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 200 ml letniego mleka
    2 łyżeczki suszonych drożdży
    łyżeczka cukru,soli
    450g mąki
    2 łyżki maku


Chlebuś mleczny z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CHLEBUŚ MLECZNY Z MAKIEM 1. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy drożdże, cukier i sól.Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem. Po kilku minutach powinno osiągnąć formę elastycznej kuli. Jeśli ciasto lepi się do rąk, należy podsypać jeszcze mąką.Formujemy okrągły bochenek z ciasta i kładziemy na blasze(tortownice o sr.28) wyłożonej pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5h w ciepłym miejscu.Po wyrośnięciu chleba, nacinamy go ostrym nożem z wierzchu. Do powstałych szczelin wsypujemy mak.
    Pieczemy w 220 stopni przez 25 minut, następnie zmniejszamy do 200 i dopiekamy 10 minut. Upieczony chleb będzie rumiany

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy