Drożdzówki z Twarogiem i Kruszonką

  • wyświetlono: 359 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Śniadanie na słodko,swojskie drożdżówki to swojskie.Dawno takich nie robiłam,więc tym bardziej zjedliśmy ze smakiem.

Zdjęcie do publikacji.
  • 6 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

6-10 szt.

Ciasto:

50 ml ciepłego mleka
7 g drożdży instant
70 g masła
200 ml kefiru
1 żółtko
1 łyżeczka płaska soli
50 g cukru
400 g mąki pszennej

Nadzienie:

250 g twarogu w kostce (półtłusty)
50 ml mleczka zagęszczonego
12 g kaszy manny
opcjonalnie cukier waniliowy

Kruszonka:

30 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
20 g masła
opcjonalnie cynamon

Dodatkowo:

kawałki mrożonej truskawki lub innego owocu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdzówki z Twarogiem i Kruszonką

  • Drożdżówki.1. Do ciepłego mleka wsypać drożdże trochę cukru i mąki,wymieszać i pozostawić na chwilę,żeby drożdże zaczęły pracować,odstawić na 10-15 min.
    Masło roztopić i pozostawić do wystygnięcia.
    Do miski przesiać przez sitko mąkę,wsypać cukier i sól,wymieszać,wrzucić wyrośnięte drożdże,żółtko,wlać kefir,i zacząć wyrabiać ciasto,po chwili wlać letnie masło i dalej wyrabiać mikserem ok.10 min.ciasto ma być elastyczne i jednolite.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz.
    Po godz.wyjąć ciasto z miski,krótko wyrobić ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie,uformować wałek i pokroić na kawałki(u mnie akurat lubimy większe drożdżówki,więc zrobiłam 6 szt.ale śmiało można zrobić mniejsze i wtedy do 10 szt.wyjdzie).
    Z każdego kawałka uformować zgrabną bułeczkę,układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Przykryć ściereczką i odstawić na 20 min.
    Po tym czasie zrobić spodem kieliszka lub szklanką wgłębienie w każdej kulce(posypałam delikatnie wgłębienia cynamonem),nadziać twarogiem(składniki nadzienia wymieszać razem w miseczce),na twaróg wyłożyć ulubione owoce,boki posmarować rozbełtanym białkiem,posypać całość kruszonką(wszystkie składniki na kruszonkę,wyrabiać ręką aż powstaną okruszki).
  • Drożdżówki.2. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15-20 min.do zarumienienia,piec w temp.180 C.
    Gotowe można polać lukrem,lub posypać cukrem pudrem.

Porady

Do twarogu można dodać również rodzynki lub żurawinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ŻurawinaTruskawkitwarógDeserrodzynkidrożdżekruszonkaśniadanieowocedrożdzówkinasłodkodokawyciastodrożdżowe
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: nataliaa92

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Mięciutka i puszysta :) Drożdżówka...

Czekoladowa drożdżówka

Dodane przez: agap2409

Czekoladowa drożdżówka z twarogiem i borówkami

Zawsze robiłam zwykłą drożdżówkę,...

Drożdżowe z rabarbarem

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

niezwykle puszyste ciasto drożdżowe...

RYŻ Z TWAROGIEM I BAKALIAMI

Dodane przez: pawel2k

RYŻ Z TWAROGIEM I BAKALIAMI

Zdrowy i łatwy w przygotowaniu...

pyszny i zdrowy deser truskawkowy

Dodane przez: rena123

Deser truskawkowy z twarogiem i chia

Deser z truskawek i twarogu z dodatkiem...

Drożdżówki z twarogiem i malinami

Dodane przez: alaaa

Drożdżówki z twarogiem i malinami

Czy może być coś lepszego jak pyszna...