Drożdżówki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka,następnie dodajemy do tego 3 łyżki mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Jedno jajko rozbijamy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem.Mieszamy z resztą mąki i mleka,dodajemy szczyptę soli.
3.Następnie roztapiamy masło i odstawiamy je w chłodne miejsce,Następnie wlewamy rozczyn i masło do jednej miski,wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce.Czekamy godzinę aż ciasto wyrośnie.
4.Po godzinie płuczemy jagody pod bieżącą wodą dodajemy łyżkę cukru mieszamy.
5.Z wyrośniętego ciasta robimy niewielkie kuleczki,rozpłaszczamy i w środek wkładamy jagody.Zaklejamy tak aby jagody nie wyciekły w wysokiej temperaturze.Jajko rozkłócamy, smarujemy nim bułeczki
6.Blachę natłuszczamy.Odstawiamy na kilka minut aby jeszcze trochę wyrosły.Z masła,cukru i mąki wyrabiamy kruszonkę.Wykładamy ją gładko na każdą bułeczkę.
7.Tak przygotowane bułeczki wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.Pieczemy 35 minut w temp.150°C.
Porady
mleko powinno być ciepłe lecz nie gotowane a potem ostudzone
Komentarze