drożdżówki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 15 min

przepyszne mało słodkie bułeczki

  • 15 min

Składniki:

  • ciasto:
    50 dag mąki,
    szklanka mleka
    5 dag drożdży
    szczypta soli,
    cukier waniliowy
    1/2 kostki masła,
    2 jajka,cynamon,
    cukier puder
    kruszonka:
    3/4 szklanki mąki,
    1/2 kostki masła,
    1/2 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłego mleka,następnie dodajemy do tego 3 łyżki mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Jedno jajko rozbijamy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem.Mieszamy z resztą mąki i mleka,dodajemy szczyptę soli.
  • 3. Następnie roztapiamy masło i odstawiamy je w chłodne miejsce,Następnie wlewamy rozczyn i masło do jednej miski,wyrabiamy na gładką masę i odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce.Czekamy godzinę aż ciasto wyrośnie.
  • 4. Po godzinie płuczemy jagody pod bieżącą wodą dodajemy łyżkę cukru mieszamy.
  • 5. Z wyrośniętego ciasta robimy niewielkie kuleczki,rozpłaszczamy i w środek wkładamy jagody.Zaklejamy tak aby jagody nie wyciekły w wysokiej temperaturze.Jajko rozkłócamy, smarujemy nim bułeczki
  • 6. Blachę natłuszczamy.Odstawiamy na kilka minut aby jeszcze trochę wyrosły.Z masła,cukru i mąki wyrabiamy kruszonkę.Wykładamy ją gładko na każdą bułeczkę.
  • 7. Tak przygotowane bułeczki wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika.Pieczemy 35 minut w temp.150°C.

Porady

mleko powinno być ciepłe lecz nie gotowane a potem ostudzone

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować