Puszyste drożdżówki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mleko delikatnie rozgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru.
Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Mąkę, cukier, masło, sól, jajka, rozczyn umieszczamy w dużej misce, dokładnie wyrabiamy.
Odkładamy do wyrośnięcia po raz kolejny w ciepłe miejsce na około 90 minut.
3. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy na stolnice, wyrabiamy około 1.5 minuty, dzielimy na około 7-8 bułeczek, spłaszczamy nakładamy jagody, dokładnie sklejamy, formujemy podłużne bułeczki. Układamy na brytfance, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na około 40minut to wyrośnięcia.
4. Gdy drożdżówki nam ładnie wyrosły smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
5. Wkładamy do piecyka na około 17 minut (góra-dół) 180*, upieczone studzimy na kratce.
6. Białko mieszamy z cukrem pudrem, i polewamy po drożdżówkach.
Komentarze