Puszyste drożdżówki z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Pyszne, puszyste, bardzo lekkie - kolor idealny a to wszystko dzięki wiejskim jajkom. Ich delikatność sprawia że bardzo szybko znikają ze stołu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:

    25g świeżych drożdży
    120 ml ciepłego mleka
    250g mąki pszennej
    50g cukru
    50g masła
    szczypta soli
    1 całe jajko
    2 żółtka

    SKŁADNIKI NA FARSZ:

    140g jagód

    DO POSMAROWANIA BUŁEK:

    1 żółtko
    1 łyżka mleka

    SKŁADNIKI NA LUKIER:

    1 białko
    3/4 szkl cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Puszyste drożdżówki z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Mleko delikatnie rozgrzać, rozpuścić w nim drożdże, dodać 2 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru.
    Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
    2. Mąkę, cukier, masło, sól, jajka, rozczyn umieszczamy w dużej misce, dokładnie wyrabiamy.
    Odkładamy do wyrośnięcia po raz kolejny w ciepłe miejsce na około 90 minut.
    3. Gdy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy na stolnice, wyrabiamy około 1.5 minuty, dzielimy na około 7-8 bułeczek, spłaszczamy nakładamy jagody, dokładnie sklejamy, formujemy podłużne bułeczki. Układamy na brytfance, przykrywamy ściereczką, pozostawiamy na około 40minut to wyrośnięcia.
    4. Gdy drożdżówki nam ładnie wyrosły smarujemy je roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
    5. Wkładamy do piecyka na około 17 minut (góra-dół) 180*, upieczone studzimy na kratce.
    6. Białko mieszamy z cukrem pudrem, i polewamy po drożdżówkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować