1.Ze składników podanych w składzie ciasta zagnieść ciasto rękoma.
2.Ciasto podzielić na 3 części ,rozwałkować cienko i piec około 10 minut w 170 stopniach-do czasu aż się ładnie zarumieni. Piec na blaszce o wymiarach 32 cm x 21 cm.
3.Krem I :
Połowę mleka podgrzewamy ,a drugą połowę ta przeznaczoną na krem mieszamy z mąką i mąką ziemniaczaną, cukrem waniliowym i dodać do mleka w rondlu. Nie przerywać mieszania do czasu aż zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać sok z polówki cytryny, powoli dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu i zmiksować.
4.Krem II :
Do garnka wrzucić masło, roztopić je, następnie dodać miód, wlać skondensowane mleko doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez około 5-6 minut-nie przerywać mieszania gdyż szybko przywrze. Następnie ostudzić co jakiś czas mieszając-powinno zgęstnieć i zrobić się toffi. Śmietanę ubić, połączyć z toffi dodając porcjami delikatnie mieszać.
5.Na upieczone wcześniej ciasto położyć krem biały nr I a na niego krem toffi nr 2 i tak na przemian. Toffi polać na wierzch i posypać orzechami włoskimi.
6.Wstawić do lodówki na 24 h.
Porady
Zamiast toffi na wierzch można polać również polewę czekoladową.
Komentarze