Drożdżówki z budyniem i jagodami

4.5 (167 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Idealny pomysł na pierwsze własnoręcznie wykonane drożdżówki. I do tego ten smak.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 jajko
    50-60 g masła/margaryny
    1 szklanka mleka
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    + jagody
    + budyń waniliowy (+ składniki do budyniu)
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżówki z budyniem i jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Możemy dodać łyżkę cukru. Odstawiamy, aż zaczną "pracować". W rondelku podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Rozpuszczamy w nim masło i cukier. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, dajemy szczyptę soli. Dodajemy drożdże i wlewamy zawartość rondelka. Zarabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Możemy dodać jeszcze troszkę mąki, jeśli ciasto będzie mocno się kleiło. Odstawiamy na ok 1 godzinę, aby ciasto wyrosło.
  • 2. Przygotowujemy budyń, możemy wziąć mniej mleka niż jest to na opakowaniu, aby nie był zbyt rzadki. Wyrośnięte ciasto, rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Smarujemy je budyniem i posypujemy jagodami. Zwijamy. Tniemy i kroimy na ok 3-4cm kawałki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
    Gotowe drożdżówki możemy polać lukrem. Cukier puder rozpuszczamy w łyżce gorącej wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować