Drożdżówka ze śliwkami, borówkami i orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

Przepis szybki, tani i bardzo smaczny

Składniki:

  • - pół kostki drożdży ( 50g)
    - pól szklanki oleju
    - szklanka cukru
    - szklanka mleka
    - 3 jajka
    - 500g mąki
    - 100g mielonych migdałów
    - 100g mąki pszennej
    -200 g masła
    - 100g cukru pudru
    - do tego wydrylowane śliwki, borówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Drożdżówka Desery

Drożdżówka ze śliwkami, borówkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, na to wsypujemy cukier, mleko, olej i wbijamy jajka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy to na 3 godziny- nie mieszamy. Po tym czasie dosypujemy mąkę, mieszamy- ciasto ma być kleiste - nie elastyczne jak przy ciastach drożdżowych wyrabianych i przelewamy do formy okrągłej tortowej 26cm. Wsypujemy na wierzch owoce. Z masła, mąki pszennej i zmielonych migdałów oraz cukru pudru wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy owoce . Całość odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia- w ciepłe miejsce . Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu ) na ok. 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Drożdże Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować