Ciasto drożdżowe ze śliwkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na kruszonkę połączyć, dodać zmielone orzechy. Zawinąć w folię i godzinę chłodzić w lodówce.
2.Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 2 łyżki mąki, łyżkę cukru i połowę letniego mleka (nie gorącego). Dobrze wymieszać aż wszystkie składniki się połączą, przykryć ściereczką i odstawić na ok 15 min.
3.Jajko, żółtka i pozostały cukier roztrzepać. Do miski wsypać 3 szklanki mąki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyrośnięty zaczyn. Wymieszać ręcznie lub robotem (używając haka) do połączenia składników . Stopniowo dodawać rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić (jeżeli ciasto będzie zbyt klejące, dodać mąki). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40-50 minut.
4.Wyrośnięte ciasto jeszcze chwilę zagnieść, po czym przełożyć do formy (o śr.25x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia jeszcze na ok. 20-30 minut. Śliwki umyć, pozbawić szypułek, przepołowić i usunąć pestki. Pokroić na mniejsze kawałki i poukładać na cieście (skórką do dołu). Całość posypać kruszonką. Tak przygotowane ciasto drożdżowe wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 40-50 minut. do tzw.suchego patyczka. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze