szybka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze - oczywiście na ciepło.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 50 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru waniliowego
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka rozmącone ze szczyptą soli
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    1/3 szklanki oleju
    2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej!)

    około 400 g śliwek

    kruszonka:
    100 g roztopionego i ostudzonego masła
    10 łyżek cukru
    1 szklanka mąki
    (wszystkie składniki mieszam łyżką)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szybka drożdżówka ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 2 - 3 godziny. Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam połówki śliwek (skórką do dołu). Posypuję ciasto kruszonką i wstawiam do zimnego piekarnika. Nastawiam na 180 stopni i piekę około 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować