drożdżowe ślimaki ze szpinakiem

4.51 (186 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 15 sztuk:
    500 g mąki pszennej
    szklanka ciepłego mleka
    30 g drożdży
    30 g smalcu
    1 jajko
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    na nadzienie:
    300 g szpinaku mrożonego
    50 g serka topionego kremowego
    łyżka masła
    sól
    pieprz
    2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.51 (186 ocen)

Drożdżowe ślimaki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie.
  • ślimaki drożdżowe ze szpiankiem 2. Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować.
  • ślimaki drożdżowe ze szpinakiem 3. Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik Obiad Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować