Jeśli lubicie drożdżowe wytrawne wypieki to polecam takie ślimaczki ze szpinakiem. Są pyszne na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub na zimno jako przekąska do zabrania ze sobą na piknik lub wycieczkę.
1 godz. 30 min
Składniki:
na 15 sztuk:
500 g mąki pszennej
szklanka ciepłego mleka
30 g drożdży
30 g smalcu
1 jajko
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
na nadzienie:
300 g szpinaku mrożonego
50 g serka topionego kremowego
łyżka masła
sól
pieprz
2-3 ząbki czosnku
Drożdżowe ślimaki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z mlekiem, cukrem i łyżką mąki, odstawić na kilka minut. Dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie. Szpinak rozmrozić i usmażyć na maśle. Dodać serek i rozdrobniony czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać. Wystudzić. Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą rozwałkować na podsypanym mąką blacie.
2.Na obie części ciasta nałożyć po połowie szpinaku i rozsmarować.
3.Zwinąć w rolady i pokroić na kawałki o długości około 5 cm. Ustawiać pionowo na blaszce wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 20 minut.
Komentarze