Drożdżowe ślimaki (rollsy)

0 (0 ocen)

Drożdżowe, mięciutkie, pachnące cynamonem drożdżówki - ślimaki

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    3 szklanki mąki pszennej
    6 łyżek cukru
    3/4 do 1 szklanki ciepłego mleka
    2 jajka
    50 g świeżych drożdży
    100 g roztopionego i ostudzonego masła
    szczypta soli

    Nadzienie:

    5-6 łyżek cynamonu
    1/2 szklanki brązowego cukru
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    opcjonalnie - garść rodzynek, orzechów, pestek słonecznika

    + 3 łyżki roztopionego masła do posmarowania

    Dodatkowo: cukier puder, polewa lub lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe ślimaki (rollsy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    W misce wymieszać kilka łyżek mąki, łyżkę cukru, drożdże i połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
  • Drożdżowe ślimaki (rollsy) 2. Do rozczynu dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie(posypkę)- wszystkie składniki wymieszać.
  • Drożdżowe ślimaki (rollsy) 3. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy ( lub papierze). Ciasto można podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąt.
  • Drożdżowe ślimaki (rollsy) 4. Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i posypać przygotowanym farszem cynamonowym.
  • Drożdżowe ślimaki (rollsy) 5. Zwinąć w roladę i pokroić na plastry grubości 2-3 cm.
  • Drożdżowe ślimaki (rollsy) 6. Ślimaki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na ok. 20 min. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).
  • 7. Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ślimaczki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować