Drożdżowe ślimaki (rollsy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn:
W misce wymieszać kilka łyżek mąki, łyżkę cukru, drożdże i połowę letniego mleka. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
2.Do rozczynu dodać pozostałe składniki. Wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W tym czasie przygotować nadzienie(posypkę)- wszystkie składniki wymieszać.
3.Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy ( lub papierze). Ciasto można podzielić na pół. Rozwałkować na prostokąt.
4.Rozwałkowane ciasto posmarować roztopionym masłem za pomocą pędzelka i posypać przygotowanym farszem cynamonowym.
5.Zwinąć w roladę i pokroić na plastry grubości 2-3 cm.
6.Ślimaki przełożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze do wyrośnięcia na ok. 20 min. (Jeśli ciasto jest ładnie napuszone, to można od razu piec).
7.Drożdżówki piec w nagrzanym piekarniku około 20- 25 min. w temperaturze 180°C. Po ostudzeniu ślimaczki można posypać cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego:)
Komentarze