Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem

4.5 (199 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne bułeczki drożdżowe ze szpinakiem będą smakowały zarówno na śniadanie jaki i jako przekąska w ciągu dnia.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 g suchych drożdży
    300 g mąki
    1 łyżeczka cukru
    3/4 łyżeczki soli
    50 ml roztopionego masła
    230 ml mleka
    farsz:
    150 g świeżego szpinaku
    100 g sera feta
    2 ząbki czosnku
    oliwa
    sól i pierz do smaku
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Ciasto drożdżowe

Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i masło. Do miski przesiewamy mąkę,sól i dodajemy drożdże. Dolewamy mieszaninę mleka z masłem, mieszamy.
    Zagniatamy ciasto, jeśli będzie za rzadkie dodajemy trochę mąki.
    Ciasto dzielimy na 12 porcji. Porcje odstawiamy na blaszce przykryte ścierką, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz
    farsz:
    Szpinak myjemy i siekamy.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażamy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku oraz szpinak. Zdejmujemy z ognia, lekko studzimy. Z przestudzonego szpinaku można odcisnąć nadmiar soku/wody. Dodajemy pokruszoną fetę, mieszamy i doprawiamy odrobiną soli i pieprzu.

    Gdy ciasto wyrośnie formujemy wałeczki, które lekko spłaszczamy.
    Na całej długości rozsmarowujemy warstwę farszu, a następnie zwijamy w rulon. Ruloniki wkładamy do natłuszczonych papilotek, a potem do formy na muffiny.
    Z wierzchu smarujemy każdy ślimak roztrzepanym jajkiem.
    Formę odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta.

    Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować