Drożdżowe kuchareczki "Izunie"

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min

Lepienie z ciasta drożdżowego daję tyle frajdy co dzieciom z modeliny.

  • 45 min

Składniki:

  • 400 g mąki tortowej,
    200 ml wody ciepłej,
    60 g margaryny roztopionej
    1 łyżeczka cukru
    15 g drożdży świeżych,
    mak do ozdoby,
    marmolada,
    1 szczypta soli
    jajo do smarowania,
    ziele angielskie na oczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe kuchareczki "izunie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmącamy w ciepłej wodzie.
    Do miski wsypujemy odważoną mąkę , roztopioną margarynę, cukier i szczyptę soli.
    Na koniec wlewamy rozmącone drożdże.
    Wyrabiamy około 15 minut .
    Odstawiamy na 30 minut do wyrośniecia.
  • 2. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części.
    Wałkujemy jedną na 1 cm placek i wykrawamy trójąty foremką lub nożem "recznie"
    Następnie robimy długie wałeczki z reszty ciasta, z których tworzymy sukienki kuchareczek .
    Pamietajmy o maczaniu kawałków ciasta w jaju roztrzepanym by mogły się do siebie skleić .
    Z kulek robimy główki ,a z mniejszych nogi i ręce.
    Z wałeczków robimy włosy ; maczamy w jajku , a następnie w maku i doklejamy do głowy.
  • 3. Kuchareczki dobrze kształtować juz na posmarowanej i obsypanej maką blasze. Wtedy nie musimy ich przenosić i mamy pewność ,że się nierozwalą .
    Gotowe kuchareczki smarujemy przed pieczeniem jajkiem , z ziela angielskiego robimy oczy, a łyżeczką dociskając usta.
    W kształt sukienki wkładamy pół łyżczki marmolady.
    Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować