Lepienie z ciasta drożdżowego daję tyle frajdy co dzieciom z modeliny.
45 min
Składniki:
400 g mąki tortowej,
200 ml wody ciepłej,
60 g margaryny roztopionej
1 łyżeczka cukru
15 g drożdży świeżych,
mak do ozdoby,
marmolada,
1 szczypta soli
jajo do smarowania,
ziele angielskie na oczy
Drożdżowe kuchareczki "izunie" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmącamy w ciepłej wodzie.
Do miski wsypujemy odważoną mąkę , roztopioną margarynę, cukier i szczyptę soli.
Na koniec wlewamy rozmącone drożdże.
Wyrabiamy około 15 minut .
Odstawiamy na 30 minut do wyrośniecia.
2.Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części.
Wałkujemy jedną na 1 cm placek i wykrawamy trójąty foremką lub nożem "recznie"
Następnie robimy długie wałeczki z reszty ciasta, z których tworzymy sukienki kuchareczek .
Pamietajmy o maczaniu kawałków ciasta w jaju roztrzepanym by mogły się do siebie skleić .
Z kulek robimy główki ,a z mniejszych nogi i ręce.
Z wałeczków robimy włosy ; maczamy w jajku , a następnie w maku i doklejamy do głowy.
3.Kuchareczki dobrze kształtować juz na posmarowanej i obsypanej maką blasze. Wtedy nie musimy ich przenosić i mamy pewność ,że się nierozwalą .
Gotowe kuchareczki smarujemy przed pieczeniem jajkiem , z ziela angielskiego robimy oczy, a łyżeczką dociskając usta.
W kształt sukienki wkładamy pół łyżczki marmolady.
Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni C.
Komentarze