Drożdżowe kopytka

0 (0 ocen)

Te ciasteczka pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    1 margaryna "Kasia"
    5 dag drożdży
    małe opakowanie proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/4 szklanki mleka
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    5 dag cukru
    powidła (najlepiej śliwkowe)

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe kopytka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękką margarynę posiekać z mąką, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, po czym odstawić na pół godziny, aby wyrosło.

  • 2. Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na 10 centymetrowe paski. Każdy smarować powidłami, zwinąć jak roladę i kroić jak kopytka. Układać na blaszce w dość dużych odstępach, ponieważ w trakcie pieczenia jeszcze urosną. Piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni.

Porady

Ciasto przed pokrojeniem na kopytka można posmarować żółtkiem rozmąconym z 2 łyżkami śmietany, wtedy po upieczeniu będą miały ładny połysk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować