Drożdżowe bez zagniatania z serem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, mleka i łyżeczki cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Gdy zaczyn urośnie połączyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać dokładnie łyżką. (Masa ma być rzadka mniej więcej jak puree ziemniaczane) jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać troszkę mleka. Nie zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut w ciepłe miejsce.
2.Wszystkie składniki na masę serową dokładnie utrzeć żeby nie było grudek. Ja robię to blenderem, wtedy ser jest gładki i aksamitny bez wcześniejszego mielenia.
3.Gdy ciasto wyrośnie oprószyć je delikatnie mąką i przełożyć do natłuszczonej keksówki. W kilku miejscach nakładać kleksy masy serowej starając się przy tym robić łyżką wgłębienia w cieście. W innych miejscach nałożyć w ten sam sposób powidła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach ok 35 - 40 minut. Smacznego
Komentarze