Drożdżowe bez zagniatania z serem i powidłami

4.48 (174 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ulubiona drożdżówka mojego męża Sebastiana

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • NA KEKSÓWKĘ:

    CIASTO:
    * 2 szklanki mąki
    * 2 dag drożdży
    * 1/2 szklanki mleka
    * łyżka masła
    * szczypta soli
    * 1 cukier wanilinowy
    * 1 jajko

    MASA SEROWA:
    * kostka twarogu tłustego
    * łyżka masła
    * 1/2 budyniu śmietankowego
    * 3 łyżki cukru
    * 1 jajko
    * aromat śmietankowy

    * 1/2 słoika ulubionych powideł
Wystaw ocenę:

4.48 (174 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowe bez zagniatania z serem i powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, mleka i łyżeczki cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Gdy zaczyn urośnie połączyć wszystkie składniki na ciasto i wymieszać dokładnie łyżką. (Masa ma być rzadka mniej więcej jak puree ziemniaczane) jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać troszkę mleka. Nie zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Wszystkie składniki na masę serową dokładnie utrzeć żeby nie było grudek. Ja robię to blenderem, wtedy ser jest gładki i aksamitny bez wcześniejszego mielenia.
  • 3. Gdy ciasto wyrośnie oprószyć je delikatnie mąką i przełożyć do natłuszczonej keksówki. W kilku miejscach nakładać kleksy masy serowej starając się przy tym robić łyżką wgłębienia w cieście. W innych miejscach nałożyć w ten sam sposób powidła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 stopniach ok 35 - 40 minut. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować