Szarlotka sypana - proste ciasto bez zagniatania i ucierania

4.47 (202 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Masło podczas pieczenia roztapia się na powierzchni ciasta i łączy wszystkie warstwy. Szarlotka ma lekko chrupiący wierzch, a w środku jest bardzo soczysta i aromatyczna. Ciasto po upieczeniu i schłodzeniu w lodówce dobrze się kroi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. drobnego cukru/cukru pudru
    1 szkl. kaszy manny
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5-2 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
    szczypta cynamonu
    150 g zmrożonego masła
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Szarlotka sypana - proste ciasto bez zagniatania i ucierania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier, kaszę mannę, proszek do pieczenia, opcjonalnie cynamon, szczyptę soli przesiewamy do miski. Dzielimy na 3 równe części najlepiej za pomocą wagi kuchennej. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, odciskamy nadmiar soku.Formę o wymiarach 20x22 cm lub zbliżonych wykładamy papierem do pieczenia/ folią aluminiowa.
  • 2. Wykonanie całości:
    1. 1/3 porcji suchych składników
    2. 1/2 jabłek
    3. 1/3 porcji suchych składników
    4. 1/2 jabłek
    5. 1/3 porcji suchych składników
    6. masło starte na tarce o dużych oczkach
  • 3. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC, pieczemy 50-60 min. Ciasto po upieczeniu opcjonalnie można posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie jesteście pewni co do szczelności waszej formy do pieczenia, podczas pieczenia warto spód zabezpieczyć większą formą, która można położyć poziom niżej w piekarniku. W przypadku bardzo soczystych jabłek, nadmiar soku może wydostać się poza formę podczas pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować