Chleb żytni na zakwasie (ferbi :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wyjmij słoiczek z zakwasem z lodówki
2.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny
3.Dodaj 100g mąki żytniej (u mnie typ 720) i 100 ml letniej, przegotowanej wody (37-40 stopni). Dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką
4.Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 12 godzin. Po tym czasie zakwas będzie pachniał kwaskowato i będzie miał dużo bąbelków - wtedy będzie aktywny.
5.4-5 łyżek tak przygotowanego zakwasu odłóż do wyparzonego słoiczka, przykryj wieczkiem (nie zakręcaj) i schowaj do lodówki jako starter na następny raz. Z tej odłożonej porcji przed każdym kolejnym pieczeniem chleba będziesz przygotowywać (aktywować) zakwas powtarzając kroki od 1 do 5.
6.Część pozostałego aktywnego zakwasu (która została po odłożeniu 5 łyżek na starter) zużyjesz do przygotowania zaczynu na chleb. Resztę możesz podzielić i podarować komuś lub po prostu wyrzucić. Nie przechowuj więcej niż 4-5 łyżek bo może się zepsuć.
7.Przygotuj zaczyn: w misce połącz 3 łyżki aktywnego zakwasu, 200 ml letniej, przegotowanej wody i 200g mąki żytniej. Przykryj ściereczką i odstaw na 12-18 godzin.
8.Do wyrośniętego zaczynu dodaj 350g mąki żytniej, 200ml letniej, przegotowanej wody, 1,5 łyżeczki soli i dodatki wg. uznania (u mnie pół pokrojonej w kostkę i usmażonej cebuli, garść uprażonych ziaren słonecznika, 5 łyżeczek siemia lnianego, 3 łyżeczki otrębów pszennych, 1 łyżeczka miodu, 100g śliwek wędzonych + około 0,5 szklanki wody). Wymieszaj dokładnie łyżką.
9.Wyrobioną masę wyłoż do keksówki (10cm x 30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką lub otrębami pszennymi.
10.Wierzch wyrównaj i wygładź mokrą łyżką. Ciasto powinno sięgać do trzech czwartych wysokości formy. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (5-7 godzin w zależności od mocy zakwasu). Co pewien czas posmaruj wierzch ciasta wodą, wtedy nie obsycha i ładniej rośnie.
11.Gdy ciasto wyrośnie (będzie równo z brzegiem foremki lub nieco powyżej) wstaw je do zimnego piekarnika, razem z naczyniem wypełnionym wrzątkiem. Ustaw piekarnik na 220 stopni i piecz 25 minut. Następnie wyjmij naczynie z wodą i piecz kolejne 35 minut w temperaturze 200 stopni aż do ładnego zrumienienia skórki. Można wydłużyć czas pieczenia o 10 minut, wtedy chleb będzie nieco suchszy i ciemniejszy. W czasie pieczenia warto jeszcze raz lub dwa posmarować wierzch wodą.
12.Upieczony chlebek od razu wyjmij z blaszki, żeby nie zaparował. Kiedy stukniesz palcami w bok chleba powinien wydać "pusty" dźwięk - to znak że jest dobrze upieczony. Studź chlebek na kratce około 2-3 godziny.
13.Pierwszą kromkę możesz ukroić dopiero gdy chleb jest całkowicie wystudzony i to właśnie czekanie jest najtrudniejszą częścią przepisu :)
Komentarze