Pieczone donaty bez zagniatania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać mleko, dodać olej, cukier i podgrzewać aż cukier się rozpuścić, uważać, aby się nie zagotowało. Ostudzić.
2.W dużej misce wymieszać 4 ½ szklanki mąki i suszone drożdże, następnie zrobić zagłębienie i wlać ostudzone mleko z dodatkami. Wymieszać, najlepiej drewnianą łychą, przykryć i odstawić na 1h.
3.W małej miseczce wymieszać 1/3 szklanki mąki z solą, proszkiem do pieczenia i sodą. Po 1h wmieszać te składniki do ciasta. Ulepić kulkę-nie zagniatać jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie dodać trochę mąki.
4.Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek o grubości około 1,5 cm. Przy użyciu foremki wykrawać w cieście kółka o średnicy 8 cm, a następnie foremką o średnicy 4 cm wykrawać w każdym okręgu dziurkę (jeżeli nie macie foremek możecie żyć np. szklanki i kieliszka).
5.Wycięte donaty przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Wyrośnięte doanty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 9-10 minut (do zarumienienia). Upieczone studzić na kratce.
6.Wyrośnięte donaty piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 9-10 minut (do zarumienienia). Upieczone pączki studzić na kratce.
7.Wystudzone donaty smarujemy nutellą i posypujemy orzechami
Komentarze