Ciasto drożdżowe z owocami bez zagniatania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mleko lekko podgrzać, zmiksować razem z cukrem, jajkami i drożdżami. Do głębokiej miski wsypać mąkę i szczyptę soli, wlać zmiksowany rozczyn i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wlać roztopioną margarynę i dokładnie wmieszać ją w ciasto. Ciasto przelać do blach i rozprowadzić. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie zrobić kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie palcami, aż powstanie posypka.
Na wyrośnięte ciasto ułożyć wybrane owoce (mogą być śliwki, jabłka, rabarbar a nawet powidła śliwkowe) i posypać kruszonką.
Piec około 30 - 40 minut temperaturze 180 stopni.
Komentarze