Ciasto drożdżowe z owocami bez zagniatania

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki sposób na pyszne ciasto, które na pewno wyrośnie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5kg mąki
    0,5 kostki drożdży
    1 szkl. cukru
    3 jajka
    1 szkl. mleka
    0,5 kostki roztopionej margaryny
    szczypta soli

    Kruszonka:
    50g margaryny
    10dkg cukru
    15dkg mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto drożdżowe z owocami bez zagniatania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątną blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Mleko lekko podgrzać, zmiksować razem z cukrem, jajkami i drożdżami. Do głębokiej miski wsypać mąkę i szczyptę soli, wlać zmiksowany rozczyn i wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wlać roztopioną margarynę i dokładnie wmieszać ją w ciasto. Ciasto przelać do blach i rozprowadzić. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie zrobić kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzeć dokładnie palcami, aż powstanie posypka.
    Na wyrośnięte ciasto ułożyć wybrane owoce (mogą być śliwki, jabłka, rabarbar a nawet powidła śliwkowe) i posypać kruszonką.
    Piec około 30 - 40 minut temperaturze 180 stopni.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować