Drożdżowa babka z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiać mąkę , zrobić małe wgłębienie , drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru wlać w dołeczek , oprószyć mąką ,przykryć ściereczką ,pozostawić w cieple do wyrośnięcia .
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masą , nie przerywając ucierania dodać kolejno jajka , sól , aromat . Gotową masę dodać do mąki i rozczynu wyrobić gładkie ciasto .Odstawić do wyrośnięcia .Brzoskwinie dobrze osączyć najlepiej na papierowy ręczniku ,przekroić na ćwiartki . Formę na babkę z kominem wysmarować dokładnie masłem posypać płatkami migdałowymi ,brzoskwinie układać na dnie formy wypukłą stroną do góry . Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić , wyłożyć do formy , przykryć i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia . Piec 35 minut w temp. 180 *C . Gotowe ciasto przestudzić w formie około 15 minut .
Przełożyć na talerz ,polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem .
Komentarze