Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta umieszczam w dzieży robota planetarnego i końcówką hak wyrabia gładkie, elastyczne ciasto.
2.Zdjęte z haka ciasta, formuję w kulę, przykrywam i pozastawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przerabiam ręką, przykrywam i odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
3.Ciasto znów przerabiam i wkładam do formy z kominkiem wysmarowanej masłem, przykrywam, odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45minut. Sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone nakłuwając je i upewniając się że nie przykleja się do niego ciasto - to oznacza ze jest gotowe.
4.Babkę studzę na kratce kuchennej. Gorącą posypuję cukrem pudrem.
Komentarze