Babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Puszysta babka drożdżowa

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki pszennej typ 450
    4 łyżki skrobi kukurydzianej
    1 szklanka cukru
    5 żółtek
    3/4 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju o neutralnym zapachu
    2 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego
    50g świeżych drożdży
    łyżka pasty waniliowej lub ulubionego aromatu

    cukier puder do posypania - u mnie trzcinowy
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka drożdżowa

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Składniki ciasta umieszczam w dzieży robota planetarnego i końcówką hak wyrabia gładkie, elastyczne ciasto.
  • babka 2. Zdjęte z haka ciasta, formuję w kulę, przykrywam i pozastawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przerabiam ręką, przykrywam i odstawiam do ponownego wyrośnięcia.
  • babka 3. Ciasto znów przerabiam i wkładam do formy z kominkiem wysmarowanej masłem, przykrywam, odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośniętą babkę piekę w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 45minut. Sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone nakłuwając je i upewniając się że nie przykleja się do niego ciasto - to oznacza ze jest gotowe.
  • babka 4. Babkę studzę na kratce kuchennej. Gorącą posypuję cukrem pudrem.

Porady

Babkę można polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować