Drobiowy pasztecik z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka wkładamy do garnka, posypujemy 2 łyżeczkami wegety, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie (6 ziarenek) i pieprz (10 ziarenek). Zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem 60 minut.
2.Do garnka z udkami wkładamy marchewki i gotujemy jeszcze 15 minut. Marchewki wyjmujemy, mięso studzimy w wywarze.
3.Z brokuła odcinamy nieduże różyczki, układamy na talerzu, przykrywamy folia spożywczą, w której robimy kilka dziurek. Gotujemy w kuchence mikrofalowej 5 min. na mocy 600W. Studzimy. (Jeśli nie mamy kuchenki mikrofalowej - gotujemy różyczki brokuła na półtwardo).
4.Ostudzone mięso oddzielamy od kości i chrząstek i wraz ze skórą przepuszczamy dwa razy przez maszynkę. Dodajemy jajko, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Dodajemy 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka i 1 płaską łyżeczkę pieprzu. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
5.Masę mięsną dzielimy na 4 części. Keksówkę smarujemy tłuszczem (jeśli silikonowa, to nie trzeba). Wykładamy 1/4 masy mięsnej. Na niej układamy marchewki przekrojone wzdłuż na 4 części. Lekko wciskamy je w masę, wykładamy następną część masy mięsnej. W masę wciskamy różyczki brokuła i przykrywamy kolejną porcją masy mięsnej. Na niej układamy kostki sera i przykrywamy reszta masy mięsnej.
6.Wygładzamy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg). Zapiekamy 60 minut.
Porady
Wywar można wykorzystać do innych celów kulinarnych (np.do zupy, sosu).
Komentarze