Wyrazisty smak, delikatna konsystencja sprawia, że można go posmarować na chlebek, lub pokroić w plasterki. Na pewno powrócę do tego przepisu nie jeden raz.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
1100 g udek z kurczaka /3 szt/
100 g drobiowej wątróbki
1 cebula
10 suszonych pomoidorów z zalewy
1 bułka kajzerka
2 jaja
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
3 liście laurowe
2 łyżki oliwy z pomidorów
1 łyżeczka bazylii
2 płaskie łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
PONADTO:
1 łyżka siekanych suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem do posypania
olej do smażenia
Pasztecik drobiowy z suszonymi pomidorami i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka z kurczaka zalać wodą w garnku, dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotować około 60 minut, aż mięso będzie odchodziło od kości.
Ugotowane udka wyciągnąć na talerz, wystudzić.
W tej samej wodzie ugotować wątróbkę /5 minut/.
Odcedzić, w wodzie z gotowania mięsa namoczyć bułkę.
Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na rumiano na oleju. Wystudzić.
Mięso z kurczaka obrać, zmielić wraz z wątróbką, cebulką i namoczoną i odciśniętą bułką w maszynce na drobnych oczkach. Wszystko przemielić dwa razy.
Do zmielonej masy dodać sól, pieprz, oliwę, jajka, bazylię i dokładnie wyrobić.
Na koniec dodać drobniutko pokrojone suszone pomidory, wymieszać.
Mięso przełożyć do foremki aluminiowej 20x10 cm.
Wierzch posypać siekanymi suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.
Piec ok 60 minut w 180 stopniach.
Upieczony pasztet wystudzić w foremce.
Komentarze