Pasztecik drobiowy w słoiczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dobrze wypłukać, włożyć do garnka, { oprócz wątróbki}, zalać wodą, dodać ziele, liście, czosnek, sól, pieprz. Ja dodatkowo daję gałązke lubczyku. Gotować do miękkośći. Mięso wyciągamy z wywaru według miękkośći. Mięso studzimy. Gdy wyciągamy ostatnie miękkie podroby do wywaru wkładamy wątróbkę i parzymy pod przykryciem około 10 minut. Studzimy. Mięso z udek oraz podroby mielimy na drobnym sitku dwa razy. Do masy dodajemy majeranek, suszoną cebulę, kaszę manne, jajka i dwie szklanki wywaru, wszystko razem wyrobić. Ja jeszcze gotową masę zblęndowalam. Gotową masą napełniamy słoiczki {wyparzone}. Pasteryzować 1 godzinę. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie. Zimne przechowujemy w lodówce.
Porady
Do pasztetu możemy użyć mięsa drobiowego mieszanego.
Komentarze