Pasztecik drobiowy w słoiczku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Swojski pasztecik bez konserwantów, doskonale smakuje z pomidorem. Idealnie się smaruje na pieczywie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. mięsa z udek kurczaka
    20 dag serduszek drobiowych
    20 dag żołądków drogowych
    20 dag wątróbki drobiowej
    3 ziela angielskie
    3 liście laurowe
    1 łyżka majeranku
    3 ząbki czosnku
    2 płaskie łyżki kaszy manny
    2 jajka
    sól, pieprz
    1 garść suszonej cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Pasztecik drobiowy w słoiczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dobrze wypłukać, włożyć do garnka, { oprócz wątróbki}, zalać wodą, dodać ziele, liście, czosnek, sól, pieprz. Ja dodatkowo daję gałązke lubczyku. Gotować do miękkośći. Mięso wyciągamy z wywaru według miękkośći. Mięso studzimy. Gdy wyciągamy ostatnie miękkie podroby do wywaru wkładamy wątróbkę i parzymy pod przykryciem około 10 minut. Studzimy. Mięso z udek oraz podroby mielimy na drobnym sitku dwa razy. Do masy dodajemy majeranek, suszoną cebulę, kaszę manne, jajka i dwie szklanki wywaru, wszystko razem wyrobić. Ja jeszcze gotową masę zblęndowalam. Gotową masą napełniamy słoiczki {wyparzone}. Pasteryzować 1 godzinę. Zostawiamy do ostygnięcia w wodzie. Zimne przechowujemy w lodówce.

Porady

Do pasztetu możemy użyć mięsa drobiowego mieszanego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Podroby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować