Kolejna moja propozycja na domową wędlinę z szynkowara. Jest naprawdę bardzo smaczna i co najważniejsze bez żadnych sztucznych barwników czy konserwantów.
Składniki:
600 g piersi z kurczaka
400 g mielonej łopatki wieprzowej
1 łyżeczka soli peklowej
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy do indyka
1 łyżeczka przyprawy do cevapcici
2/3 szkl. zimnej wody
Drobiowo-wieprzowa szynka z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i pokroić w grubą kostkę , dodać mielone przyprawy i wodę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, aż mięso wchłonie całą wodę. Włożyć do woreczka, a następni do szynkowaru, szczelnie zamknąć i umieścić na całą noc w lodówce
2.Rano szynkowar umieśćić w garnku z wodą i parzyć przez 2 godziny w temp. 80 stopni. Następnie ostudzić szynkowar i umieśćić w lodówce najlepiej na ok. 12 godzin. Po tym czasie nasza szyneczka jest gotowa i super się kroi nawet tylko przy użyciu noża. Smaczego!
Komentarze