SZYNKA WIEPRZOWA Z SZYNKOWARA

4.5 (162 ocen)

Nie ma chyba nic lepszego na śniadaniowe kanapki niż domowej roboty wędlina :) Szyneczka wyszła przepyszna, nie rozwala się podczas krojenia. Idealna na świąteczny stół. Co prawda przygotowanie takiej szynki zajmuje kilka dni, ale za to wiemy co jemy. Polecam i życzę smacznego :)

Składniki:

  • Składniki:
    * około 1,5 kg szynki wieprzowej
    * 1 łyżeczka soli peklującej
    * 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
    * 2 łyżeczki mieszanki przypraw Dobry Smak Rozkoszna
    * pół łyżeczki mielonego chili
    * 1 łyżeczka cukru
    * 100 ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Szynki

Szynka wieprzowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę wieprzową pokroić na plasterki jak na kotlety, włożyć do miski, wymieszać z mielonym chili i mieszanką przypraw. W garnku zagotować wodę, wsypać żelatynę, sól peklującą i cukier, mieszać do rozpuszczenia składników. Odstawić z płyty grzewczej i wystudzić. Zimną wodę wlać do mięsa i mieszać ręką około 3-4 minuty aż mięso pochłonie wodę i stanie się lepkie.
    Tak przygotowaną szynkę układać ścisło w szynkowarze i wstawić do lodówki na około 24 godziny.
    Po tym czasie szynkowar wstawić do wysokiego garnka, zalać wodą około 2-3 cm ponad poziom mięsa w szynkowarze i wstawić do zagotowania. Kiedy woda w garnku zacznie się gotować zmniejszyć palnik do minimum i tak parzyć szynkę około 1,5 godziny.
    Następnie szynkowar wyjąć z wody, wystudzić i wstawić do lodówki na kolejne 18-20 godzin. Po tym czasie można już zajadać pyszną szyneczkę :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Szynkę wieprzową można też przygotować na wiele innych sposobów, zobacz więcej inspiracji na to mięso tutaj. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować