Dorsz ze szparagami

4.94 (161 ocen)

  • 15 min

Doskonała potrawa zarówno na obiad jak i na małe przyjęcia.

  • 15 min

Składniki:

  • 1kg filetów z dorsza
    pęczek zielonych szparagów
    cebula
    szklanka gęstego jogurtu naturalnego
    pół kostki masła
    cytryna
    łyżka musztardy
    suszone oregano
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.94 (161 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Dorsz ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsza opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować musztardą i posypać oregano. Na grubych oczkach tarki zetrzeć masło (zostawić 2 łyżeczki masła do szparagów i cebuli) i posypać nim rybę. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 40minut.
  • 2. Szparagi obrać, umyć i związać w pęczek. Zalać małą ilością wody, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę masła. Gotować 15 minut.
  • 3. Obrać i posiekać cebulę. Zeszklić na łyżeczce masła. Następnie dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem. Gotować 3-5 minut.
    Razem z niecałą połową szparagów zmiksować w blenderze.
  • 4. Dorsza ułożyć na kilku szparagach i polać sosem.

Porady

Do sosu można dodać trochę sake lub białego wytrawnego wina.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Szparagi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować