Dorsz ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dorsza opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Włożyć do żaroodpornego naczynia, posmarować musztardą i posypać oregano. Na grubych oczkach tarki zetrzeć masło (zostawić 2 łyżeczki masła do szparagów i cebuli) i posypać nim rybę. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st przez 40minut.
2.Szparagi obrać, umyć i związać w pęczek. Zalać małą ilością wody, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę masła. Gotować 15 minut.
3.Obrać i posiekać cebulę. Zeszklić na łyżeczce masła. Następnie dodać jogurt, doprawić solą i pieprzem. Gotować 3-5 minut.
Razem z niecałą połową szparagów zmiksować w blenderze.
4.Dorsza ułożyć na kilku szparagach i polać sosem.
Porady
Do sosu można dodać trochę sake lub białego wytrawnego wina.
Komentarze