Kaczka w pomarańczach

4.5 (143 ocen)

  • 30 min

Najlepszy przepis na kaczkę jaki wypróbowałam.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 tusza kaczki
    3 pomarańcze
    1 szklanka bulionu drobiowego
    4 łyżki miodu
    oliwa z oliwek
    cebula
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kaczka w pomarańczach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukaną kaczkę natrzeć oliwą pomieszaną z solą i pieprzem.
  • 2. Wstawić do lodówki na 24 godziny.
  • 3. Wycisnąć sok z 1 pomarańczy, obrać cebulę i pokroić ją w ćwiartki.
  • 4. Do środka kaczki wlać sok i włożyć cebulę. Spiąć wykałaczkami.
  • 5. Kaczkę piersiami do dołu ułożyć w blasze i zalać bulionem.
  • 6. Piec godzinę w 200°C. W tym czasie wycisnąć sok z drugiej pomarańczy i połączyć z miodem.
  • 7. Kaczkę odwrócić na drugą stronę, podlać sokiem z pomarańczy z miodem i piec następną godzinę w 200°C.
  • 8. Trzecią pomarańczę pokroić w plastry i obłożyć nimi kaczkę 20 minut przed końcem pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować