Ryba po japońsku

5 (143 ocen)

  • 60 min

Moja ulubiona wersja ryby na zimno

  • 60 min

Składniki:

  • * 1 kg filetów z dorsza bez skóry
    * puszka groszku konserwowego
    * 2 cebule
    * 6 jajek na twardo
    * 6 ogórków kiszonych
    * ok. 200 ml majonezu
    * ok. 200 ml jogurtu naturalnego
    * pół główki sałaty
    * kilka rzodkiewek do dekoracji
    * mąka do obtoczenia ryb
    * jarzynka
    * słodka papryka w proszku
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ryba po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dorsz po japońsku 1. Filety posypać jarzynką, obtoczyć w mące i usmażyć. Rybę odstawić do ostudzenia. W międzyczasie pokroić drobno cebule, ogórki pokroić w kostkę, jajka posiekać (jedno jajo zostawić do dekoracji). Cebulę, jajka i ogórki wymieszać z groszkiem. Majonez wymieszać z jogurtem. Na półmisku położyć listki sałaty. Rozłożyć na nich część filetów, posypać papryką i mieszanką warzywno-jajeczną. Polać sosem. Układać kolejne warstwy do wyczerpania składników. Udekorować rzodkiewkami, jajkiem groszkiem i posypać papryką. Przed podaniem schłodzić ok. 1 godzinę.

Porady

Jeśli nie mamy dorsza, możemy go zastąpić np. mintajem lub inną morską rybą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować